SPECIAL PENTRU MAMICI

Hrana sănătoasă pentru bebeluşi şi copii     O dietă echilibrată este cea care se potriveşte perfect nevoilor de dezvoltare ale copilului. Hrănitul la sân sau cel cu lapte special pentru bebeluşi este o sursă esenţială de elemente nutritive de-a lungul primului an de viaţă al copilului, dar din momentul în care se renunţă la acestea trebuie să se stabilească o alimentaţie care să conţină cele 5 elemente nutritive esenţiale: carbohidraţi, vitamine, grăsimi, minerale şi proteine. Trebuie ţinut tot timpul minte faptul că nevoile copilului sunt diferite de cele ale adultului. Majoritatea adulţilor sunt sfătuiţi să adopte o alimentaţie care să conţină multe fibre şi puţine grăsimi, dar copiii sub 5 ani au nevoie în dieta lor de mult mai multe grăsimi şi alimente cu multe calorii şi elemente nutritive pentru a face faţă creşterii rapide care are loc în primii ani de viaţă.
Laptele pentru copii     De-a lungul primelor 6 luni de viaţă, copilul este dependent în totalitate de hrănitul la sân sau cu lapte special conceput pentru a i se îndeplini nevoile nutriţionale. Cu toate că acest tip de alimentaţie poate înceta la 4-5 luni, hrănirea cu produse oarecum solide este atât de slabă încât aceste alimente adevărate sunt ceva mai mult decât o experimentare a gustului şi este vital să nu se întrerupă sau să se reducă alimentarea şi cu lapte în paralel cu acestea. O dată ce copilul a împlinit 6 luni, se pot introduce cantităţi mici de lapte de vacă în mâncare sau combinat cu cereale. După ce împlineşte un an, laptele de vacă poate deveni o băutură obişnuită, dar până atunci copilul are nevoie de vitaminele şi fierul care se găsesc în laptele de sân şi în cel combinat.
Apa     Bebeluşii sunt vulnerabili la deshidratare şi de aceea este esenţial să se menţină nivelul de fluide în alimentaţie. Dacă este hrănit la sân, laptele este cel care conţine fluidele necesare copilului, dar dacă este hrănit cu biberonul atunci trebuie să i se mai adauge câteva picături de apă. O dată ce copilul începe să fie hrănit cu alimente mai solide este necesar să se crească nivelul de lichide. Apa fiartă şi apoi răcită, pe lângă faptul că nu costă nimic şi este accesibilă tuturor, reprezintă şi cel mai bun lichid atunci când îi este sete. Copiii foarte mici au nevoie de doar câteva picături de apă, dar este înţelept şi se recomandă încurajarea copilului să bea apă de la o vârstă fragedă. Cu toate că există pe piaţă multe băuturi pe bază de plante sau fructe, cele mai multe conţin zaharuri, care pot fi dăunătoare dezvoltării dinţilor şi pot crea dependenţă. Copilului nu trebuie să i se dea apă minerală sau să se folosească apa minerală pentru prepararea mâncărurilor, deoarece nu este bună din punct de vedere bacteriologic decât dacă este fiartă în prealabil şi poate conţine un nivel de sodiu prea mare faţă de cel care este recomandat copiilor.