Mere rase cu biscuiti (dupa 5-6 luni)
Ingrediente: 1 mar, 1-2 lingurite de biscuiti pisati foarte fin sau pesmet, cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala
Mod de preparare: Se spala bine marul si se curata de coaja. Se rade pe razatoarea de sticla dupa
care se amesteca bine cu biscuitul si eventual si cu sucul de fruct. Se pregateste numai cu 5-10 minute inainte de masa.
Pireu fructe (dupa 4-5 luni)
Ingrediente : mar, portocala, piersica, 2-3 caise, 1 lingurita branza de vaci, 2 lingurite faina de biscuit. Mod de preparare: se pun in blender si se omogenizeaza. Se poate dilua cu ceai sau suc fructe. Se poate pune si morcov.
Orez cu mere coapte (dupa 6 luni sau pentru probleme stomacale)
Ingrediente: 500 ml apa, o mana orez, 2 mere
Mod de preparare: Se pune apa la fiert intr-un ibric, si cand fierbe se adauga orezul bine spalat si se fierbe bine. Se aleg 2 mere si dupa spalare se dau la cuptor pentru coacere. Dupa ce sunt coapte se alege miezul si se amesteca bine cu orezul scurs. Se paseaza cu furculita.
Piure de fructe cu branza de vaci (dupa 5 luni)
Ingrediente: fructe – mar ras, caisa zdrobita, piersica zdrobita, cirese/visine zdrobite; o lingura branza vaci, 1-2 biscuiti sfaramati (dupa 6 luni) Mod de preparare: se poate folosi un singur fruct sau o combinatie de 2-3. Se omogenizeaza bine fructul/ele cu branza si cu faina de biscuiti si se serveste pireul obtinut.
Suc de morcovi (dupa 3-4 luni)
Ingrediente: un morcov, 50 ml apa plata. Facultativ: un mar sau o portocala.
Mod de preparare:
Morcovul se spala, se curata si se trece prin storcator.
Pana ce copilul se obisnuieste cu gustul, adauga 50 ml de apa plata sau apa fiarta si racita.
Daca micutului nu-i place gustul, incearca sa-l imbunatatesti adaugand sucul de la o portocala sau de la un mar.
Cand copilul mai creste si se obisnuieste cu gustul, nu mai este nevoie sa diluezi compozitia. Nu este indicat
sa adaugi zahar.
Supa crema de cartofi (dupa 8 luni)
Ingrediente: 1 litru apa, 4-5 cartofi, unt sau smantana, verdeata tocata, lamaie, zeama lamaie, verdeata.
Mod de preparare: Se taie cartofii curatati in bucatele si se adauga in apa clocotita. Dupa fierbere se scurg si se zdrobesc cu furculita sau telul si se rastoarna inapoi in supa. Se adauga smantana, cateva picaturi cu lamaie si patrunjelul taiat. Se poate fierbe si 30 g carne si marunti in supa.
Ingrediente: 5-6 mere, 100 ml lapte, 100 ml smantana,
2 lingurite zahar, 2 litri apa, 2 linguri faina
Mod de preparare: Se spala bine merele si se taie felii. Se pun la fiert in 2 litri apa. Dupa 10 minute de fiert se adauga laptele amestecat bine cu faina ( sau galbenus amestecat cu smantana) si se mai fierbe 10 minute.
Mamaliguta cu lapte (dupa 9 luni)
Ingrediente: o cana lapte + 100 ml apa, 2 linguri de faina malai, unt.
Mod de preparare: Se fierbe laptele cu apa si se aduga in ploaie malaiul. Dupa fierbere se adauga untul si se mai poate pune putin lapte pentru o consistenta mai moale.